Saturday, October 16, 2010

SEJARAH SMKSTA MANONG PERAK

Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Tajul Ariffin (SMKSTA), Manong, Perak, satu-satunya sekolah menengah di Mukim Senggang, Kuala Kangsar, Perak, bermula dengan sistem pendidikan aneka jurusan pada Januari 1965. Pelajarnya ketika itu berjumlah 154 orang dengan gurunya sebanyak 7 orang termasuk pengetuanya yang pertama, iaitu Encik Zakaria bin Yassin. Kelasnya terdiri daripada 3 kelas Tingkatan 1 aliran bahasa Melayu dan 1 kelas peralihan aliran bahasa Inggeris yang ditempatkan sementara di Sekolah Kebangsaan (SK) Manong. Pelajar sekolah ini terdiri daripada murid lepasan Darjah 6 dari SK dalam Mukim Senggang, iaitu SK Ulu Kenas, SK Kuala Kenas, SK Lempor, SK Jeliang, SK Ara Panjang, SK Ulu Piol, SK Manong dan SK Bekor.
Blok A dan Blok B

Pembinaan bangunan SMKSTA (blok A dan blok B) bermula pada tahun 1966 dan siap pada tahun 1967. Semua pelajar Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 dipindahkan ke bangunan baharu dengan nama Sekolah Menengah Rendah Manong, Kuala Kangsar, Perak. Kumpulan pertama Tingkatan 3 mula menduduki peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran (SRP) dan Lower Certificate of Education (LCE) pada tahun 1967 dengan keputusan yang cemerlang apabila seorang pelajar telah berjaya memperoleh 6 agregat. Pelajar lelaki yang berjaya dalam SRP dan LCE menyambung pelajaran Tingkatan 4 ke SMK Clifford, Kuala Kangsar manakala pelajar perempuan ke SMK Raja Perempuan Kelsom (Government English Girl's School), Kuala Kangsar.
Blok C dan D

Tingkatan 4 aliran sastera di sekolah ini bermula pada tahun 1969 apabila bangunan blok C siap. Pada tahun 1970, nama sekolah ini ditukar kepada Sekolah Menengah Sultan Tajul Ariffin (SEMESTA). Tingkatan 4 aliran sains pula ditubuhkan pada tahun 1975. Pembangunan sekolah ini diteruskan dengan pembinaan bangunan blok D (1978), blok E, blok F, blok G dan Dewan Besar (2010). Pengetua sekolah ini terdiri daripada Encik Abdul Shukor bin Abdullah (1971, ke-2), Encik Azidin bin Mahmud (1973, ke-3), Encik Shaharuddin bin Ahmad Kamal (1976, ke-4), Encik Ahmad Bashah bin Hj. Hashim (1983, ke-5), Pn. Hjh. Zawiyah binti Ahmed (1991, ke-6), Tn. Hj. Kamaruddin bin Abd. Ghani (1993, ke-7), Encik Zainal Abidin bin Manas (1997, ke-8), Tn. Hj. Mohd. Isa bin Yop Hamzah (1998, ke-10), Encik Azam bin Mahmod (ke-11), Pn. Hjh. Norliah binti Mohd. Lazim (ke-12) dan kini Tn. Hj. Mohd. Kamil bin Ab. Rahman (2009, ke-13).
Blok E dan Blok F
Blok G dan Dewan Besar

SMKSTA juga memiliki kemudahan asrama untuk menampung pelajar=pelajar miskin dan menghadapi masalah pengangkutan ke sekolah. Asrama ini boleh menampung 40 orang pelajar. Setakat ini pihak sekolah hanya membenarkan pelajar perempuan sahaja yang menghuni asrama tersebut memandangkan banyak kekurangan kemudahan di asrama tersebut dan asrama itu dikenali dengan Asrama Puteri (ASPUTRI).
ASPUTRI

No comments:

Post a Comment